İbrahim YUMAKLI, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’nü ziyaret ederek incelemede bulundu.
Merkezde bugüne kadar 19 bin tohum çeşidinin tescil edildiğine işaret eden Bakan Yumaklı, yılda yaklaşık bin tohumun tescilinin yapıldığını söyledi.
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tohumdaki başarısının tescillendiğini bildirerek, “Genel Müdürlüğümüze bağlı bu merkez, geçmişin tecrübesini, bugünün ihtiyaçlarını ve geleceğin karşımıza getirdiği hususları düşünerek, planlama yaparak çalışan bir kurum. Aynı zamanda tohumculuğa da yön veriyor. Bu merkezi bitkisel üretimin başlangıç noktası olarak görüyoruz. Bizim geliştirdiğimiz tohumlar bu merkezde tescil ediliyor. Sonra bu tohumlar Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından üretilerek çiftçimize sunuluyor.” şeklinde konuştu.
Tohumculukta son dönemde Türkiye’nin önemli başarı hikayesi yazdığına dikkati çeken Bakan Yumaklı,”Biz bunları dile getirdikçe bu konuda farklı dezenformasyonlarla karşılaşıyoruz. Ancak buradan tekrar edelim: Türkiye, tohum ve tohum geliştirme konusunda dünyada otorite ülkelerden bir tanesidir. Özellikle ilk 10 ülke arasında olduğumuzun tekraren altını çizeyim. Bu dezenformasyonlar hiçbir zaman için motivasyonumuzu bozmayacaktır. Bizler başarıya odaklandık. Ülkemizin tarımsal üretiminde tohumdan başlayarak tüm aşamalarında verimlilik ve kalite önceliğimiz.” dedi.
Bakan Yumaklı, 2002’de 145 bin ton tohum üretildiğini ve şimdi bu rakamın 1 virgül 3 milyon tona çıktığını dile getirdi. .
Türkiye’den 117 ülkeye tohum ihracatı yapıldığının altunı çizen Bakan, “Türkiye’de kullanılan her 100 kilogram tohumun 97 kilogramını bu ülke topraklarında üretiyoruz. Türkiye’de 1109 firma tohum geliştirme ve üretme faaliyetlerini yerine getiriyor. Aynı zamanda yerel çeşitlerimizin de gelişmesi için çok önemli zemin hazırlanıyor. Son 22 yılda tohum ihracatımız 17 milyon dolardan 327 milyon dolara çıkmış vaziyette. Türkiye’nin tohum konusunda net ihracatçı bir ülke olduğunu belirtmek istiyorum.” şeklinde kınuştu.
Bakanlık olarak sertifikalı tohum üretimini 2005’ten bu yana desteklediklerini bildiren Yumaklı, bu kapsamda sağlanan desteklerin 7 milyar liraya ulaştığını, üretim planlaması çerçevesinde de sertifikalı tohum için ayrı bir başlık açtıklarını kaydetti.
Yumaklı, bugüne kadar 37 ATA tohumunun tescil edildiğini vurgulayarak, Şubat içerisinde bu rakamı 49’a çıkartacaklarını, bu çerçevede geliştirilen ATA tohumlarının, vatandaşlara da çok kolay ulaşabilecek bir ortamın sağlanması amacıyla Tarım Kredi Kooperatiflerinin marketlerde satılma ilgili çalışma başlattığını Şubat ayı içerisinde Türkiye’deki her bir vatandaşın Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerine giderek tescillenmiş ata tohumlarına ulaşacabileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmî ziyarette bulunan Slovak Cumhuriyeti Başbakanı Robert Fico’yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî törenle karşıladı.
Slovak Cumhuriyeti Başbakanı Fico, Cumhurbaşkanlığı Külliyesine gelişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmî törenle karşılandı. İki ülke millî marşlarının çalınmasının ardından Slovak Cumhuriyeti Başbakanı Fico, tören kıtasını selamladı.
Türkiye ve Slovakya bayrakları önünde basın mensuplarına poz veren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Slovak Cumhuriyeti Başbakanı Fico, daha sonra baş başa ve heyetler arası görüşmelerini gerçekleştirmek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesine geçti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Slovenya ile ikili ticaret hacminin geçen yıl 3,1 milyar dolar olduğunu, iki ülkenin turizm, yatırım ve müteahhitlik hizmetlerinde güçlü ilişkileri bulunduğunu söyledi.
Bakan Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Slovenya Ticaret Odası tarafından Ankara’da Sheraton Otelde düzenlenen Türkiye-Slovenya İş Forumu’na katıldı ve bir konuşma yaptı.
Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu 9’uncu Dönem Toplantısı’nın başarılı sonuçlarla tamamlandığını belirten Bolat, toplantı kapsamında mutabık kalınan Karma Ekonomik Komisyonu Protokolü’nün iki ülke arasında daha fazla ticari ve ekonomik ortaklık geliştirmek için yol haritası olacağını kaydetti.
Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin en büyük 5’inci ticaret ortağı olduğuna işaret eden Bolat, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında Slovenya’yı stratejik bir ortak olarak değerlendirdiklerinin altını çizdi.
Bakan Bolat, Slovenya’da 140 Türk şirketin, Türkiye’de de 46 Slovenyalı firmanın faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, “Slovenya ile ikili ticaret hacmimiz geçen yıl 3 virgül 1 milyar dolar oldu. Turizm, yatırım ve müteahhitlik hizmetlerinde güçlü ilişkilerimiz var. Sloven iş çevrelerine Türkiye’de yatırım yapmaları çağrısında bulunuyorum.” şeklinde konuştu.
Türk müteahhitlerinin 137 ülkede 536 milyar doları bulan 12 bin 330 proje tamamladığına dikkat çeken Ticaret Bakanı Bolat, geçen yıl dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 43 firmayla Türkiye’nin ikinci sıradaki yerini koruduğunu bildirdi.
Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye ile AB arasındaki ikili ticaretin güçlendirilmesinin her iki taraf için karşılıklı faydalar sunacağını ifade ederek, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki yetkilileriyle özellikle Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, dijital ve yeşil dönüşüm, vize kısıtlamalarının kaldırılması, ikili ve transit taşımacılık kotalarında kolaylık sağlanması konularını dike getirdi.
Türkiye’nin Yeşil Mutabakat Zaptı’nın uygulanmasında işbirliklerine önem verdiğini belirten Bolat, “Bu doğrultuda, Türkiye ve Slovenya’dan girişimcileri, iki ülkede ve üçüncü piyasalarda dayanışma içinde üretim, tarım, altyapı, lojistik, turizm, spor ve müteahhitlik alanlarında daha çok ortaklığa davet ediyorum.” şeklinde konuştu.
GENÇLİK VE SPOR BAKANI BAKANI OSMAN AŞKIN BAK da TÜRKİYE-SLOVENYA İŞ FORUMU’NDA BİR KONUŞMA YAPTI.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Türkiye’nin yalnızca ekonomi ve ticaret alanında değil spordaki performansıyla da bölgesinde ve dünyada lider bir ülke olduğunu belirtti.
Bakan Bak da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Slovenya Ticaret Odası tarafından düzenlenen Türkiye-Slovenya İş Forumu’na katıldı.
Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu 9’uncu Dönem Toplantısı sırasındaki müzakere ve tartışmaların başarılı geçtiğini bildiren Bakan Bak, “KEK toplantısı sayesinde amaçladığımız hedeflere ulaşmak için başarılı bir şekilde güçlü bir yol haritası çizebildiğimizi söylemekten mutluluk duyuyorum. Ayrıca bu iş forumunun Karma Ekonomik Komisyon toplantısının çıktılarını ekonomik faydaların gerçekleştirilmesinde bir adım öteye taşıyacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanı osman Aşkın Bak, 2020 yılında 2 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024’te 3 virgül 1 milyar dolara yükseldiği bilgisini vererek, “Karma Ekonomik Komisyon mekanizması kapsamında çizdiğimiz yol haritasını takip ederek bu rakamın ülkelerimiz arasındaki gerçek potansiyeli yansıtacak şekilde daha da geliştirilebileceğine inanıyorum. Önümüzdeki yıllarda 5 milyar dolar ticaret hacmi hedefimize ulaşacağımızdan eminim. Türk müteahhitlik firmalarının Slovenya’da bugüne kadar toplam değeri yaklaşık 1 milyar doları olan dört proje üstlendiğini görmekten de memnuniyet duyuyorum. Bu alandaki mevcut işbirliği düzeyinin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini görmeyi bekliyorum.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Slovenya’yı 2011’den bu yana stratejik ortak olarak gördüğünü dile getiren Bakan Bak, “Türkiye sadece ekonomi ve ticaret alanlarında değil spordaki performansıyla da bölgesinde ve dünyada lider bir ülke konumundadır. 2024 yılında Türk sporcu ve kadın sporcuların çeşitli sportif faaliyetlerde dünyada kazandığı toplam madalya sayısı 7500’dür. Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasının eş başkanı olarak hükümetimizin planlanan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için tüm araçlarıyla iş çevrelerine tam destek sağlayacağı konusunda sizleri temin etmek isterim. Sosyal güvenlik, eğitim ve savunma sanayi gibi belli başlı alanlarda oluşturulacak yeni işbirlikleri, mevcut ekonomik ortaklığımızı çeşitlendirmemize yardımcı olacaktır.” dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak ise Türkiye-Slovenya İş Konseyi’nin 1997 yılından beri faaliyette olduğunu, iki ülkenin iş dünyası temsilcilerinin ilişkileri geliştirmek için çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Nail OLOAK, Transit geçiş kotalarının yakında kalıcı olarak çözüleceğini müjdesini vererek bununla beraber Gümrük Birliği’nin modernizasyonu konusunda Slovenya’nın desteğinin önemli olduğuna dikkat çekti.
Yeşil ve dijital dönüşüm konularının iki ülke için de önemli olduğuna işaret eden OLPAK, “Slovenya ve Türkiye olarak ikili yatırımlara odaklanmalıyız. Bunu daha önce çok konuştuk. Ancak şu ana kadar hayata geçiremedik. Ortak yatırımlar iki ülke için çok önemli. Sloven arkadaşlarımızla daha çok işbirliği yapabileceğimize inanıyorum.” dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Slovenya İş Konseyi Başkanı Adnan Sezgin konuşmasında Asya ile Avrupa arasında kritik bağlantı noktası olan Türkiye ve Avrupa Birliği’nde Slovenya’nın hayati bir geçit olduğuna dikkat çekti.
Adnan Sezgin, İki ülke arasındaki potansiyel işbirliğinin lojistik, ulaşım ve sağlık gibi pekçok sektörde öne çıktığına dikkati çekerek şunları söyledi: “Örneğin Ukrayna’nın yeniden inşasında Türkiye’nin inşaat sektöründe ve büyük ölçekli altyapı geliştirmedeki uzmanlığı, Slovenya’nın yenilikçi teknolojileriyle birleşerek, dönüştürücü etki sağlayabilecek etkileyici bir işbirliği imkanı sunuyor.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’ye resmî ziyarette bulunan Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh’un eşi Bolortsetseg Luvsandorj ile bir araya geldi.
Emine Erdoğan, Bolortsetseg Luvsandorj ile Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ni ziyaret etti. İkili, ilk olarak Cihannüma Salonu’na geçti.
Kütüphanenin Moğolistan bölümündeki kitapları inceleyen lider eşleri, burada fotoğraf çektirdi.
Emine Erdoğan, Luvsandorj’a Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Moğolca’ya çevrilen, “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” ile Mevlana’nın, “Mesnevi” eserinin İngilizce tercümesini, Luvsandorj da Emine Erdoğan’a Moğolistan kültürünü yansıtan plak ve kitaplar armağan etti.
Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi’ne geçen lider eşlerini, Cumhurbaşkanlığı kreşindeki çocuklar karşıladı. Emine Erdoğan ve Luvsandorj, burada çocukların geleneksel el sanatları çalışmalarını inceledi.
Çocuklar, ebru sanatıyla yaptıkları lale figürlü eserleri Emine Erdoğan ve Luvsandorj’a hediye etti. Hediyeleri alan lider eşleri, çocuklara teşekkür ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.
“ANADOLUDAKİLER” SERGİSİNE ZİYARET
Daha sonra lider eşleri, Emine Erdoğan’ın himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Anadolu’daki Bereket, Birikim ve Beceri” sloganıyla hayata geçirilen “Anadoludakiler” sergisini ziyaret etti.
Sergide yer alan Ankara bindallı, Trakya gelin ve Erzincan gelin gibi yöresel kıyafetleri yakından inceleyen Emine Erdoğan ve Luvsandorj, kullanılan kumaş ve motiflere ilişkin bilgi aldı.
Pamuklu dokuma üzerine tahta baskıyı deneyimleyen Emine Erdoğan ve Luvsandorj, ipek kumaş üzerine çeşitli ağaç yaprakları kullanılarak yapılan ekolojik baskı tekniğine ilişkin bilgi aldı, tekniğin uygulanma şeklini gördü.
Anadolu’nun gıda ve tekstil gibi çeşitli alanlardan kültürel mirasını gözler önüne seren sergi, 31 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek.
Emine Erdoğan ve Luvsandorj, serginin ardından Ankara Olgunlaşma Enstitüsünce hazırlanan ve Ankara keçisi tiftiğinden üretilen sof kumaşlarıyla dikilmiş kıyafetlerin sergilendiği “Sof Kumaşı Defilesi”ni izledi.
Defile sırasında Olgunlaşma Enstitüsü yetkilileri sof kumaşı ve defileye ilişkin bilgi verdi.
Program sonrası Luvsandorj, ilk imzacısı Cumhurbaşkanı Erdoğan olan, “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı”nı imzaladı.
Emine Erdoğan, programın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları ifade etti: “Resmî ziyaret kapsamında ülkemizde bulunan Moğolistan Devlet Başkanı’nın değerli eşi Bolortsetseg Luvsandorj Hanımefendi ile Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde bir araya gelmekten memnuniyet duydum. Ülkemizin dünyaya açılan kapısı kütüphanemizi tanıtma ve Moğolistan kitaplığındaki nadide eserleri inceleme fırsatı bulduk. Ankara Olgunlaşma Enstitümüz tarafından üretilen Anadolu’nun zarafetini ve tarihini taşıyan Sof Kumaşı Defilesi ile geleneksel dokumalarımızın güzelliğine birlikte tanıklık ettik. Ardından Anadoludakiler sergimizi gezerek geçmişten geleceğe taşınan bilgi, birikim ve beceriyi paylaştık. Gönülden inanıyorum ki kültür ve sanatla harmanlanan bu ziyaretler, ülkelerimiz arasındaki dostluk köprülerini daha da güçlendirecek.”
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.