Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü kapsamında Türk Japon Vakfı tarafından Cumhuriyet Konseri gerçekleştirildi.
TRT Oran Semtinde bulunan Türk Japon Vakfı, Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Cumhuriyet Konseri düzenledi.
Cumhuriyet Konserine, Türk Japon Vakfı ONURSAL Başkanı Prof. Dr. Cafer Tayyar SADIKLAR katıldı.
Japonya Büyükelçisi Ekselansları Takahiro KATSUMATA da hazır bulundu.
Türk-Japon Vakfı ikinci Başkanı Doç. Dr. Emin ÖZDAMAR da izleyiciler arasındaydı.
Konser öncesinde Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nejat Bura SAYAN, günün anlam ve önemine atıfta bulunan bir konuşma yaptı.
Prof. Dr. Nejat Bora SAYAN, konuşmasında şunları söyledi; Değerli Konuklar, Bu coşku dolu günde sizleri bugünün önemine binaen Ulu Önder Atatürk’ün hafızalarımıza kazınmış şu sözleri ile selamlamak istiyorum, ‘’Benim naçiz vücudum nasıl olsa bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ebediyen yaşayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti mesut ve muzaffer olacaktır.’’ Atatürk’ün Ulusal Kurtuluş savaşından sonra en önemli eseri olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını büyük bir heyecanla, gururla ve coşkuyla kutladığımız bu etkinliğimizde, bizimle aynı duyguları paylaşarak bu salonu dolduran tüm konuklarımızı, Türk Japon Vakfı Yönetim Kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Hepimiz çok yoğun duygularla buraya geldik. Duyguların sözlere sığmadığı yerde, sanat konuşmaya başlar. Bu anlamlı gecede coşkumuzu sanatla ifade edeceğiz. Cumhuriyetimiz, kökleri tarihin derinliklerine uzanan yüz yıllık bir çınar.19’uncu yüzyılın sonlarından 20’inci yüzyılın ortalarına kadar uzanan ve toplumsal çalkantılar, devrimler, savaşlarla dolu olan dönem, imparatorlukların çözülme çağıdır. Bizim için Cumhuriyet aydınlanmanın adı, 100 yıl önce yakılan bir meşale, aydınlık bir yol, fazilet ve erdemdir. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlatmış olduğu milli mücadelenin zaferle sonuçlanmasının ardından, 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Mustafa Kemal kimsenin aklına bile getiremediği cesareti ve cüreti gösterdi. Ama en cüretli adımları atarken bile uzlaşı kültürünü tercih ederek toplumsal rızanın sağlanmasına dikkat etti. Mustafa Kemal’i kurucu önder Atatürk yapan da, bu oldu. Bu yüzden Atatürk bugün de hala bizlere ilham vermeye devam ediyor. Sadece bize değil tüm dünyaya ilham vermiştir. Bunu ifade ettikleri sözlerden bazıları şu şekildedir; “Bir ulusun tarihinde bu kadar kısa sürede böylesine kökten bir değişim nadiren başarıyla sonuçlanır. Bu olağanüstü işi yapan şüphesiz “Büyük Adam” sıfatıyla tabir edilecektir. Bu nedenle Türkiye böyle büyük bir adama sahip olmaktan gurur duymalıdır.”(Yunanistan Başbakanı VENİZELOS) “Akıllı ve Barışçıl yöntemlerle yaptığı çalışmalar insanlık tarihinde iz bırakacaktır.”(Fransa Cumhurbaşkanı LEBRUN) “Türkiye’nin kurucusu, tarihin en büyük insanı, başımı en derin saygıyla eğerek selamlıyorum.” (Prof.MORFF İsviçre) Cumhuriyet, laiklik, eşitlik, hukukun üstünlüğü ve demokrasi gibi temel ilkeleri kapsar. Bu ilkeler ülkemizin demokratik bir toplum olarak ilerlemesine öncülük eden değerlerdir.
İşte bu değer, bizleri ulusal bir devletin onurlu, özgürce düşünebilen, eşit haklara sahip birer ferdi, devletin tek ve gerçek sahibi haline getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi, halkın gelişme ve kendini dönüştürme yeteneğinin de destanıdır. Tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği yenilikler ve atılımlarla Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımız görülmemiş bir dinamizm kazanmıştır. Cumhuriyet ilimdir, fendir. Bu yüzden Atatürk ‘’Bir gün söylediklerim bilime aykırı düşerse bilimi seçin ‘’demiştir. Bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup kollamaktır.
Büyük Önder Onuncu Yıl Nutku’nda ‘’Türkiye Milleti ! Ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük Millet Bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle huzur ve refah içinde kutlamanızı dilerim’ ’demişti. Ata’mızın bu dileğine uygun olarak Cumhuriyetimizin 100 yılını hep birlikte bugün coşku ve gurur ile kutlamanın huzurunu yaşıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, herkesin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlar, bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bize bu kutsal bayrağın altında özgürce nefes alma hakkını tanıyıp bu uğurda nefeslerini veren tüm kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Nur içinde yatsınlar.
Biliyoruz ki, özgürlük ve ilerleme mücadelesi hiç bitmez. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken geçmiş başarılarımızı inceleyip, irdeleyip, geleceğe daha da büyük umutla bakmalıyız Cumhuriyeti cumhuriyet yapan değerleri yeniden parlatmalıyız. Gençlerimizin coşkusu ve enerjisi ile bir yüzyıl önce olduğu gibi bugün de cesaret bulacağız. Bu gecenin ihtiyaç duyduğumuz birlik ruhuna, başarma azmine, coşkuya ve heyecana katkıda bulunmasını diliyorum. Yüz yıl önce yaptık, yine yaparız! Bu geceki sanatçılarımıza ve koro şefimiz Emine Gürsel’e teşekkürlerimi sunar, keyifli seyirler dilerim.
Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nejat Bora SAYAN’ın konuşmasının akabinde konser başladı.
Cumhuriyet Konserinin birinci bölümünde Keman’da Eşkişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’dan Hande GÜRSEL, Piyano’da Tuba DEDA ve Ritmde Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosundan Hidayet GÜRSEL ve orkestrada yer alan öteki sanatçılar TÜRK VE JAPON müziğinin sevilen eserlerini seslendirdi.
Konserin ikinci bölümüne ise koro “ATAM SEN RAHAT UYU” şarkısıyla başladı.
Konserde daha sonra SEVİL TAN, “KIRMIZI GÜLÜN ADI VAR”, Özcan Kaan GÜDÜKLER “ DAĞLAR DAĞLAR”, şarkılarını seslendirdi.
Konserin bu bölümünde, Finlandiya Büyükelçiliğinden NADA KİVELA, kısa adı JICA olan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı Türkiye Başkanı YUKO TANAKA ve NATSUKO ÇAKIR tarafından “VARDAR OVASI” şarkısı seslendirildi.
Konser daha sonra, Zeybek gösterisi eşliğinde Emre Bertan ÖZASLAN’ın “EĞİLMEZ BAŞIN GİBİ”, Aşık Maşuk gösterisi eşliğinde Şebnem ÖZMUTLU’nun “BENZEMEZ KİMSE SANA”, Soner YALÇIN’dan “İZMİR’in KAVAKLARI, Kaan SAATÇİLER’den “DRAMA KÖPRÜSÜ”, Cahide TORAMAN’dan “MAĞUSA LİMANI”, Burcu GÜRSEL’den “URFA’ ya PAŞA GELDİ”, şarkılarıyla devam etti.
Konserin ikinci bölümü, Semih ARAS’ın seslendirdiği “İZMİR BENİM VAN BENİM”, SONER SATI AKADEMİ Seymenler grubunun gösterisi eşliğinde koronun söylediği FİDAYDA-ŞEKER OĞLAN şarkıcılarıyla sona erdi.
Türk Japon Vakfı’nın düzenlediği CUMHURİYET KONSERİ, koroyla birlikte tüm konukların bayraklar eşliğinde büyük bir çoşkuyla söylediği “İZMİR MARŞIYLA” sonlandı.